11 Οκτωβρίου 2007

Τεχνολογια και ποδοσφαιρο



Κοινή άποψη όλων των ποδοσφαιρόφιλων, στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, έιναι το οτι για να απολάυσει κανείς έναν ποδοσφαιρικό αγώνα πρέπει η διαιτησία να είναι δίκαιη και ο διαιτητής να περνά οσο σο δυνατόν πιο απαρατήρητος.Πάνω σε αυτήν την ανάγκη έρχεται να διχάσει η ενδεχόμενη είσοδος της τεχνολογίας.
Απο την μία πλευρά έχουμε την άποψη οτι απο την στιγμή που σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα θελουμε να είμαστε σίγουροι οτι δεν θα υπάρξουν λάθη τα οποία θα επηρεάσουν τη ροή του παιχνιδιού και ίσως το αποτέλεσμα, είτε επειδη ειμαστε φίλοι κάποιας ομάδας που δεν θέλουμε να αδικηθεί, είτε επειδή έχουμε στοιχηματίσει τα λεφτά μας, επιβάλεται η βοήθεια της τεχνολογίας για να αποφευχθούν τα ανθρώπινα (ή μη) λάθη. Υπάρχουν στα σκαριά πολλά σχέδια όπως το να υπάρχει ενσωματωμένος πομπός στο κέντρο της μπάλας ο οποίος θα ελέγχεται απο δέκτες εγκατεστημένοι στο εσωτερικό των δοκαριών και θα δίνουν σήμα στον διαιτητή όταν η μπάλα περάσει την γραμή του τέρματος. Ακόμα υπάρχει η σκέψη ο τέταρτος διαιτητής να έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει της κρίσημες φάσεις του αγώνα μέσο μόνιτορ που θα έχει μπροστά του. Πολλες παρόμοιες περιπτώσεις έχουν εφαρμοσθεί σε άλλου είδους αθλήματα όπως το τένις και το αμερικάνικο football χωρίς όμως να είναι αποδεκτές απο όλλους τους φίλαθλους.
Υπάρχει δηλαδή και η αντίθετη γνώμη που λέει οτι μέσα στο παιχνίδι του ποδοσφαίρου συμπεριλαμβάνεται και το διαιτητικό λάθος. Ακόμα και ποσοσφαιριστες έχουν δηλώσει οτι το να ξεγελάσεις τον διαιτητή είναι μέρος του παιχνιδιού. Ακόμα με μία τέτοια αλλαγή αλλοιώνει το DNA του ποδοσφαίρου το οποίο είναι ένα απόλυτα λαϊκό άθλημα κατασκευασμένο για τον θεατή που βλέπει το παιχνίδι απο τις κερκίδες του γηπέδου και βλέποντας τις εξελίξεις θα επιδοκίμασει ή θα αποδοκιμάσει ανάλογα με το πώς είδε την φάση. Δεν μπορείς δηλαδή να του αφαιρέσεις το δικαίωμα να έχει άποψη όταν του λες "δεν έχεις δίκιο, το μηχάνημα είπε οτι η μπάλα πέρασε την γραμμη!".
Τι είναι λοιπόν προτιμότερο? Μια απέραντη δικαιωσύνη η οποία θα βοηθήσει στο να αποτυπώνεται καλύτερα στο τελικό σκόρ του αγώνα η αγωνιστική διαφορά των δυο ομάδων με κύριο τίμημα την μικρότερη συζήτηση των φιλάθλων γύρω απο τις φάσεις ενός αγώνα, ή την συνέχιση του σημερινού DNA του ποδοσφαίρου με τα άπειρα διαφορετικά σχόλια απο κάθε φίλαθλο, με τίμημα την διαιώνιση των ανθρώπινων (ή μη) λαθών απο τη μεριά των διαιτητών και την συνεχη ανάγκη για ανάδειξη καλύτερων διαιτητών?

2 σχόλια:

me είπε...

οκ μη γελασετε εχω ερωτηση.επεσα χτες βραδυ σ εναν αγωνα της τσελσυ στο σκαϊ κ παρατηρησα οτι το γρασιδι κατω ητανε καρο.μαλιστα καρο!3-4διαφορετικους τονους του πρασινου ειχε.σε τετραγωνακια. κ επιπλεον τα παπουτσια τον αθλητων δεν εδειχναν να 'βυθιζονται" στο χορτο.ειναι κανονικο γρασιδι κατω η οχι?
κ επιπλεον,γιατι βαζει μες στα μαυρα μεσανυχτα ποδοσφαιρο ο σκαϊ?βαση λογικης τις καθημερινες οι περισσοτεροι αντρες αυτης της γης τετοιες ωρες κοιμουνται γιατι την αλλη μερα πανε δουλεια.οι νοικοκυρες μενουν ξυπνιες.γιατι δε βαζει καμια ταινιουλα?εστω σειρα σ επαναληψη.το ποδοσφαιρο ειναι βαρετο!
(σοβαρα ρωταω)

Ανώνυμος είπε...

wraio arthro file m!